Sunday, 23 October 2011

Socotra Pulau Terpelik Di Dunia ??

Tadi  jejalan 'berblogwalking' aku ada terjumpa satu artikle yang menarik !! "PULAU SOCOTRA" pulau apakah itu?? Nama pon macam penah tak penah jek dengar kan.. Tapi apa yang menarik minat aku untuk menulis pasal pulau ni ialah pulau ni adalah antara pulau yang paling 'terpelik', 'teraneh', 'terhebat' dan banyak lagi yang 'ter-ter' lagi lah.. Apa yang menariknye pulau ni?? Menarik sangat ke? Tak caye?? Cer tengok-Cer tengok nieh.. CHECK IT OUT >>>>

Ada ke bentuk muka bumi macam ni kat Malaysia?? 

Daun macam daun buah Nenas kan?? Tinggi nyerr!!

Cantik kan?? Best nyer lau dapat pegi sini..

Seakan-akan pokok Bongzai, tapi ni versi gergasi hehe..

Mungkin dulu orang Socatra beragama Hindu-Budha?? Macam kat bali la pulok.. 

Ni hah pokok Bongzai gergasi.. Tak tau apa namanya hehe


Kalo korang nak tau Socatra merupakan sebagai pulau terbesar daripada empat pulau di Lautan Hindi.. Wow !! Besar tohh.. Lagi satu ia jugak terletak kira-kira 240 kilometer  ke timur Afrika Timur.. Dan ia pulau terpencil serta satu pertiga daripada  tumbuhan di situ aku jamin memang tak dapat punyalah kat mana-mana tempat lain kat dunia nieh.. Tu la keanehan  Pulau ni. Tapi seaneh-aneh pulau ni.. Tetap  tidak mendapat tempat di kalangan pelancong.. Yang itu sangat pelik.. kenapa pulau seaneh  ni tak ramai pelancong yang minat untuk berkunjung?? Sampaikan ia tersisih dan terbiar berbanding mana-mana tempat kat dunia ni.

Average penduduk kat pulau ni cuma 40,000 orang sahaja. Nama Socotra pulak berasal dari bahasa sanskrit bermaksud "Pulau Kebahagiaan". Kebanyakkan pokok dan tumbuhan kat sini dalam kategori endermis 'apa tu?? Sila tanya pakcik google yer' maksud nye tempat lain kompem takdelah pokok macam ni.. 


Macam pokok  apa ye ni?? @__@

Macam orang la pulak..

Cantik..


Nak tau lagi mengenai pulau ni?? Click sini.



  


2 comments:

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

missanonymous said...

tq pakjoe sy akan singgah ye :)